Pitagoras
Ania: Rozwiąż zadanie metodą Pitagorasa
Maszt rzuca cień długości 164 metrów. Na maszcie umieszczono anteny satelitarne. Najniżej
umieszczona antena jest na wysokości 12 metrów nad ziemią. Cień anteny zaczyna się w
odległości 9 metrów od masztu. Jak wysoki jest maszt?
Obliczyłam metodą talesa , ale tego nie umiem
Proszę o pomoc bo nie potrafię
21 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
masz podaną metodę PITAGORASA więc zastosuj ją
21 lis 19:10
Ania: nie mogę do tego dojść
inaczej bym nie prosiła
21 lis 19:12
Aga1.:

x
2=12
2+9
2
x=15
| | 164 | |
Trójkąty są podobne w skali k= |
| |
| | 9 | |
y=kx
wysokość masztu z+12
Oblicz z.
21 lis 20:12