równania i nierównośni z wartością bezwzględną i parametrem
Patricja: zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru meR
|x2−4x+3|=m
zrobiłam to tak:
f(x)=x2−4x+3
g(x)=m
Δ=4
x1=1
x2=3
I narysowałam tego wykres i nie wiem jak odczytać z tego przypadki że dla 1 rozwiązania
me(......)
21 lis 19:06
wredulus_pospolitus:
bierzesz linijke do ręki
ustawiasz ją rownolegle do osi OX
przesuwasz ją od dołu wykresu i sprawdzasz ... hmmm dla m=−10 linijka przecina mi się ...
...... razy wykres i tak przesuwasz linijkę aż do zmiany ilości 'przecięć' (styków) z funkcją
f(x)
rozumiemy
21 lis 19:09
Patricja: nadal zbytnio nie rozumiem jak i tak, cały czas źle mi wychodzi i skad tam sie biora te
rozwiazania a u mnie w odp. jest napisane ze 4 rozwiazania gdy me(0,1) a ja tego nie widze
21 lis 19:14
wredulus_pospolitus:

masz linijkę ... lecisz nią 'od dolu' ukladu
na początku w ogole Ci się nie przecina z wykresem ... czyli brak rozwiązań
'dochodzisz' do osi OX i ... ooo ... styk w dwoch miejscach ... czyli dla m=0 masz dwa
rozwiązania (x=1 i x=3)
i lecisz dalej i masz tu już cztery razy przecięcie
aż dojdziesz do punktu gdzie będą tylko 3 przecięcia (styki)
a powyżej już tylko dwa ... i tak już do końca tylko dwa będa
zapisujesz to co zaobserwowalaś
21 lis 19:18
wredulus_pospolitus:
'omskła' mi się raz 'linijka' i nie jest równoległa do osi OX
21 lis 19:19
Patricja: Już mniej więcej zrozumiałam Dziekuję

21 lis 19:20