szare szeregi
Siwulka: | | n+1 | |
Dana jest suma czesciowa Sn= |
| |
| | n | |
obliczyc wyraz ogolny, sume i czy zbiezny szereg
jak to zrobic?
21 lis 18:44
wredulus_pospolitus:
| | n+1 | |
no to limn−>∞ |
| = 1 <−−− oznacza , że ten szereg (nieskończony) jest zbieżny do |
| | n | |
właśnie takiej wartości
21 lis 18:46
wredulus_pospolitus:
S
n = ∑
1n a
n
| | 2+1 | | 3 | | 1 | |
S2 = |
| = |
| = a1+a2 −> a2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3+1 | | 4 | | 4 | | 3 | | 8−9 | | 1 | |
S3 = |
| = |
| = a1+a2+a3 −> a3 = |
| − |
| = |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
S
4 = .... a
4 = ....
... itd.
w takim razie:
a
n = .... dla n>1
a
n = 2 dla n=1
21 lis 18:48
Siwulka: | | 1 | |
to wyraz ogolny jesst rowny Sn+1 − Sn = |
| |
| | n2 + n | |
a z granicy Sn wyznacza sie sume szeregu czy granice czy to to samo?
21 lis 18:54
wredulus_pospolitus:
ale to co napisałaś jest prawdą dla n>1

pamiętaj o tym
z granicy S
n obliczasz sumę tego nieskończonego ciągu (w końcu S
n to suma 'częsciowa' ...
więc symbolicznie pisząc S
∞ będzie oznaczal sumę nieskończonego szeregu)
21 lis 18:57
Siwulka: no ale sprawdzanie zbieznosci ciagu robi sie z wyrazu ogolnego? Bo teraz nie czaje czemu
napisales ze szereg jest zbiezny?
21 lis 18:58