KINEMATYKA wieża
rhwhw: | | m | |
Z wieży w wysokości H spada przedmiot pod wpływem przyspieszenia ziemskiego g=9,81 |
| . |
| | s2 | |
| | m | |
Na wysokości 50m (h), przedmiot ma V0 = 15 |
| . Oblicz H. |
| | s | |
21 lis 18:40
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
H − h = |
| gt2 = |
| v2g ⇒ H = |
| v02g + h |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lis 18:43
Nienor:
H≈61,47
Ciało spadło 50 metrów.
Zadanie jest dziwne.
21 lis 18:46
rhwhw: H = 1153,625 m trochę duża ta wieża
21 lis 18:56
rhwhw: ten wynik wyszedł mi według wzoru Godzia..
21 lis 18:57
Nienor: Bo Godzio się pomylił przy podstawianiu czasu. Wieża ma trochę mniej niż 62m. I to już
jest wynik sensowniejszy.
21 lis 18:59
rhwhw: ok, dzięki za pomoc
21 lis 19:00