NIerownosc
Jagoda: Witam, czy moglbym mi ktos mily sprawdzic czy wykonalam to zadanie poprawnie? Dziekuje z gory.
Rozwiaz nierownosc:
−3(x+1)
2>0
Ze skroconego mnozenia wyszlo mi:
(x+1)
2= x
2+2*x*1+1
2=2x
2+x+2
−3*2x
2+x+2>0
2x
2+x−1>0
Δ=1
2−4*2*(−1)
Δ= 1+8=9
√Δ=3
Mam jeszcze wersje drugą:
−3(x+1)
2>0
−3*x
2+2*x*1+1
2>0
−3x
2+2x+1
2>0
Δ=2
2−4*(−3)*(−1)
Δ=4−12
Δ=−8
21 lis 18:32
wredulus_pospolitus:
stoj stój stój
cale obliczenia są zbyteczne
21 lis 18:33
wredulus_pospolitus:
−3(x+1)
2 <−−− co to jest

to jest iloczyn liczby ujemnej (−3) i liczby ≥0 ... czyli
(x+1)
2
21 lis 18:33
wredulus_pospolitus:
taki iloczyn będzie ZAWSZE <0

prawda

21 lis 18:34
wredulus_pospolitus:
(x+1)2= x2+2*x*1+12= do tego miejsca ok ... ale już = 2x2+x+2 tu błąd na błedzie pogania
błąd
21 lis 18:35
Jagoda: Czyli co w takim razie mam zrobic tym zadaniem?
Te drugie obliczenia sa poprawne, pomimo iz sa zbedne?
21 lis 18:36
wredulus_pospolitus:
−3*x2+2*x*1+12 <−−− bzduuura
−3*(x2+2*x*1+12) <−−− ooo ... tak to by bylo dobrze
21 lis 18:36
wredulus_pospolitus:
pisać od razu ... nierówność nie jest spełniona dla żadnego 'x' i wyjasnić dlaczego
(mniejwięcej tak jak ja to opisalem ... ale 'ładniej')
21 lis 18:37
Jagoda: Racja, to oczywiste dziekuje za opinie eksperta!
prosze o odpisanie na zadanie z rombem z nicu maja
21 lis 18:40