Oblicz pochodną funkcji
karoll: f(x) = 2{x+1/ x−1}
21 lis 18:28
wredulus_pospolitus:
albo korzystając z doskonale Ci znanego wzoru:
albo przekształc najpierw:
| | x+1 | | x−1 +2 | | 2 | | 4 | |
2 |
| = 2 |
| = 2(1+ |
| ) = 2 + |
| = 2 + 4*(x−1)−1 |
| | x−1 | | x−1 | | x+2 | | x−1 | |
i z innego dobrze znanego Ci wzoru skorzystaj
21 lis 18:30
karoll:

hm ja to robiłem w ten sposób y = ( 2 * {(x+1)/(x−1)})' = 2 * {(x+1)/(x−1)} * }(x+1)/(x−1)}' =
tutaj używam wzoru na dzielenie i zostaje mi coś takiego ( 2 * {(x+1)/(x−1)}) *
(x−1−x+1)/(x−1)
2 i nie wiem co dalej z tym albo gdzie mam błąd
21 lis 18:48
wredulus_pospolitus:
z tego zapisu nic a nic nie widać ... zpaisz normalnie używając ułamka (funkcja U {1} {2} ...
| | 1 | |
tylko bez spacji da Ci |
| ) |
| | 2 | |
21 lis 18:49
karoll: y = ( 2 * {(x+1)/(x−1)})' = 2 * {(x+1)/(x−1)} * }(x+1)/(x−1)}' =
tutaj używam wzoru na dzielenie i zostaje mi coś takiego ( 2 * {(x+1)/(x−1)}) *
(x−1−x+1)/(x−1)2
{x+1}{x−1}
21 lis 18:51
karoll: f(x) = 2x+1x−1
21 lis 18:52
karoll: f(x) = 2x+1x−1 = 2x+1x−1 * [x+1x−1]' = tutaj korzystam ze wzoru na dzielenie i
wychodzi mi cos takiego 2x+1x−1 * x−1−x+1(x−1)2
21 lis 18:59