wielomiany
Aga: Dany jest wielomian w(x)=−2x3+3x2+mx+k. Wiadomo, że reszta z dzielenia wielomianu przez x−2
jest równa 17 i reszta z dzielenia wielomianu przez x+3 jest równa 7.
a)wyznacz parametry m i k
b)dla wyznaczonych parametrów wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian
(x−2)(x+3), nie wykonując dzielenia
Głowię się nad tym zadaniem już jakiś czas. Proszę o pomoc
21 lis 18:26
Kamix: Przede wszystkim twierdzenie Bezoute...
Zauważ, że W(2)=17 i W(−3)=7
Tworzysz układ równań:
−16+12+2m+k=17
54+27−3m+k=7
I wyliczasz m i k, potem powinno być już z górki ; )
21 lis 19:11
Aga: a podpunkt b?
21 lis 19:12
Aga: rozdzielic sobie wielomian (x−2)(x+3) i najpeirw policzyć resztę dla (x+2) a później (x−3) ?
21 lis 19:15