Rozłóż wielomian na czynniki
Rinn: W(x)=(2x4−5x3+5x−2)(x4+4x3−2x2)
Rozłóż wielomian na czynniki. Nie umiem znaleźć sposobu na ten przykład.
21 lis 18:03
Bizon:
(2x
4−2−5x
3+5x)x
2(x
2+4x−2)=[2(x
4−1)−5x(x
2−1)]x
2(... itd −
21 lis 18:10
wredulus_pospolitus:
2x4−5x3+5x−2 <−−− zauważ, że x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu ... dzielisz i
'kombinujesz dalej)
x4+4x3−2x2 <−−− x2 przed nawias ... to co zostanie ... liczysz Δ
21 lis 18:11
Rinn: czyli wynik to: [(−10x(x−1)2(x+1)2][x2(x+2−√6)(x+2+√6)] ?
21 lis 18:22
wredulus_pospolitus:
−10x(x−1)2(x+1)2 <−−−− to w życiu nie równa się 2x4−5x3+5x−2
21 lis 18:26
wredulus_pospolitus:
druga częśc dobrze
21 lis 18:27
Rinn: więc może ktoś napisze jak rozwiązać to zadanie?
21 lis 18:28
Rinn: hm?
21 lis 18:41
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci
2x
4−5x
3+5x−2 jest podzielne przez (x−1) ... więc podziel ... i co Ci zostanie z dzielenia
21 lis 18:53
Rinn: czy tak trudno jest zrozumieć że NIE UMIEM rozwiązać tego zadania i miło by było gdyby ktoś je
rozwiązał, ja bym sobie ładnie przepisała i robiła dalej kolejne przykłady sama?
21 lis 18:56
wredulus_pospolitus:
tak ... jest to dla mnie bardzo trudne do zrozumienia ... że nie chcesz podzielić wielomianów
21 lis 18:58
Rinn: gdyby to że je podzielę coś mi dało już dawno rozwiązałabym to zadanie
21 lis 19:00