Rozwiąż równanie (logarytmy)
Sylwia: log2(x+1)2 + log2|x+1| = 6
wyznaczyłam dziedzinę, która wynosi : R−{−1}
doszłam do modułu (nie wiem czy jest poprawnie zapisany): |(x+1)2| = 82
powinno wyjść x = {−5,3}, pomóżcie proszę, bo nie chce mi wyjść poprawnie.
21 lis 17:46
Sylwia: Proszę o pomoc
21 lis 17:59
wredulus:
(X+1)2*|x+1| = 26
Rozwiaz to
21 lis 18:01
ZKS:
log2(x + 1)2 + log2|x + 1| = 6
2log2|x + 1| + log2|x + 1| = 6
3log2|x + 1| = 6
log2|x + 1| = 2
|x + 1| = 22
|x + 1| = 4
21 lis 18:03
Sylwia: dzięki

a mogłabym jeszcze wiedzieć, tak z ciekawości, jak rozwiązać to równanie które
zapisał wredulus?
21 lis 18:11
wredulus_pospolitus:
tak samo
(X+1)2*|x+1| = 26
(|x+1|)3 = 26
|x+1| = 22
|x+1| = 4
21 lis 18:14
wredulus_pospolitus:
albo
(1) dla x≥−1
(x+1)2*(x+1) = 26
(x+1) = 22
(2) dla x<−1
(x+1)2*(−(x+1) = 26
−(x+1)3 = 26
(−1)3*(x+1)3 = 26
−1*(x+1) = 22
(x+1) = −4
21 lis 18:16
Sylwia: dziękuję
21 lis 18:18