Funkcja kwadratowa
Kamix: | | 3 | |
Oblicz największą wartość funkcji określoną wzorem f(x)= |
| |
| | x2−2x+5 | |
Wiem, że potrzebne mi q, tylko jak to otrzymać, proszę o rozpisanie...
21 lis 17:42
Kamix: Przeszkadza mi ta trójka w liczniku... Mogę to wyrażenie pomnożyć przez x2−2x+5 przy
założeniu, że x≠0?
21 lis 17:48
Bizon:
nic nie mnóż ...tylko włącz myślenie −

Twoje wyrażenie będzie miało wartość największą kiedy mianownik będzie najmniejszy.
x
2−2x+5 przyjmuje tylko wartości dodatnie
x
w=1 y(w)=4
21 lis 17:55
Mila:
Najmniejsza wartość g(x)=x
2−2x+5 dla
y
w=1−2+5=4
Największa wartość funkcji f(x):
21 lis 17:59
Kamix: Dziękuję serdecznie ; D
21 lis 18:00