zadanie
Piotruś: Jak obliczyć pole tego trójkąta?
marcin: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równa 3 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
P=3/2(a+b+25)
P=ab/2
z tw Pitagorasa a2+b2=252
(a+b)2=252+2ab=252+4P
P=3/2(√252+4P+25)
252+4P=(2P/3−25)2
4/9P2−112/3P=0
P=84
To jest zadanie, do którego znalazłem rozwiązanie bo nie umiałem go zrobić. Ale czy mógłby mi
ktoś wyjaśnić co to jest za wzór: P=3/2(a+b+25)

Błagam o pomoc. Co to jest za ułamek 3/2?
21 lis 17:33
dero2005:
P = r2(a+b+c)
r − promień koła wpisanego w trójkąt
a, b, c − boki trójkąta
P − pole trójkąta
21 lis 18:03