piłka wurzucona poziomo
ola: poziomo wyrzucona piłka z prędkością początkową v
0= 10m/s uderza w pionową ścianę na wysokości
o 0,8m mniejszej od wysokości z której piłkę wyrzucono. Znaleźć odległość ściany od miejsca
wyrzucenia piłki i kąt, jaki utworzy kierunek prędkości piłki ze ścianą. NIe uwzlędniać oporu
powietrza.
odp: 4m, 68
◯
proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie
21 lis 17:31
Nienor: Umiesz to narysować
21 lis 17:35
ola: potrafię to sobie wyobrazić
21 lis 17:41
Nienor: Narysuj.
21 lis 17:43
Nienor: Najlepiej na forum, by można było sprawdzić czy wyobaźnie masz fizyczną
21 lis 17:44
ola:

dobrze?
21 lis 18:02
Nienor:

Nieźle, ale brak paru elementów, które ułatwią zadanie.
Niebieski wektor, to prędkość, z jaką zostało rzucone ciało.
Zielony to prędkość wypadkowa.
Czerwony to prędkość wynikająca z przyśpieszenia ziemskiego.
Jest też zaznaczony kąt szukany.
21 lis 18:17
ola: ok, ale co dalej?
21 lis 18:23
Nienor: Jeżeli pominiemy ścianę, a zechcemy się tylko zajmować opisem ruchu piłki, otrzymamy równania:
x=v
ot
ciało pokolało wysokość y
o=0,8 (jeżeli za początek układu weźniemy miejsce wyrzutu kulki)
| | 2yo | |
x=vo√ |
| − odległość ściany |
| | g | |
| | 2yo | |
czerwona prędkość ma wartość v=g√ |
| , niebieska bez zmian jest równa vo |
| | g | |
x≈4,038m
| | | |
α≈68o (pamiętaj, że jak liczysz arctg( |
| ),to wartości po prawej stronie są |
| | vo | |
w radianach

)
21 lis 18:36
ola: up
21 lis 18:36
ola: dziękuję
21 lis 18:37
ola: liczę to teraz i kąt α nie chce mi wyjść taki jak Tobie. możesz krok po kroku to policzyć?
21 lis 19:26
Nienor: Bo alfa wychodzi ci w radianach. Mnożysz to co wychodzi przez 180.
21 lis 19:30