ROmb
Maja: W rombie krótsza przekątna równa sie 12 jednostek, pole równa sie 242 jednostek. Oblicz obwod.
DLuzsza przekatna wyszla mi 48. Nie wiem jak mam dalej dzialac. Dziekuje baardzo za
zainteresowanie.
21 lis 17:27
Bizon:
... a skąd Ci tak wyszła ? −
21 lis 17:34
Maja: No wlasnie wyczytalam ze Pole to
P=d1*d2
I wlasnie stad ^^
21 lis 17:35
Maja: Czyli zrobilam
242=12*x
576=12*x
576:12=48
21 lis 17:36
wredulus:
Narysuj romb ... narysuj przekatne
Wskazowka − romb to inaczej cztery trojkaty prostokatne przystajace
Z tw. Pitagorasa wylicz dlugosc przeciwprostokatnej, czyli dlugosc boku rombu
21 lis 17:36
wredulus:
Sprawdz jeszcze raz jaki jest wzor na pole rombu
21 lis 17:37
Maja: P=a*h
21 lis 17:39
Maja: nie mam a

!
21 lis 17:39
wredulus:
Nie ... pole rombu z wykorzystanie przekatnych ... sprawdz jeszcze raz ten wzor
21 lis 17:40
Maja: plis pilne nie mam pojęcia jka to tego się zabrać

!
21 lis 17:41
Maja: Jak mam policzyc dluzsza przekatna?
21 lis 17:43
21 lis 17:44
wredulus:
Wlasnie ... PRZEZ 2

Wylicz prawidlowa dlugosc drugiej przekatnej ... nastepnie postap tak jak napisalem
21 lis 17:46
Maja: Ale jak policzyc ta dluzsza?
21 lis 17:47
wredulus:
Tak jak liczylas ... po prostu wczesniej do zlego wzoru podstawilas
21 lis 17:47
Maja: Czyli 48 mam jednak dobrze?
21 lis 17:49
Maja: DLugosc przekatnej dluzszej=48
21 lis 17:49
wredulus:
Nie .... nie 48

Wstaw do PRAWIDLOWEGO wzoru i wylicz
21 lis 17:50
Maja: prosze czy możesz mi to obliczyć i wkleić? Mi wychodza okropne glupoty, co chwila inny wynik
21 lis 17:52
wredulus:
e*f/2 = 24
2
12*f/2 = 24
2
6f = 24
2
f =

Ile
21 lis 17:53
Maja: 42=16
21 lis 17:55
wredulus:
Co
21 lis 17:58
Maja: f=16
c
2=8
2+6
2
c
2=64+36
c=10
Tak mi wyszło a.
A obwod 40.
Czyli znow mam zle? Nie mam sily
21 lis 18:01
wredulus_pospolitus:
źle źle źle źle źle
21 lis 18:41
21 lis 18:42
wredulus_pospolitus:

P
rombu = 24
2 = 576
6f = 576
a
2 = 6
2 + (48)
2
a
2 = ....
a = ....
Obw = 4*a = ....
21 lis 18:44
Jagoda: a2=2340
21 lis 18:51
dero2005:
a = 6√65
O = 24√65
21 lis 18:55
Jagoda: beybe a skąd Ci wyszło 6√65
21 lis 18:59
Jagoda: bo jak dla mnie √2340=48,37355
21 lis 19:00
dero2005:
√2340 = √36*65 = 6√65 to jest liczba niewymierna
48,373552 = 2340,0003396
21 lis 19:10
Jagoda: dzięki
21 lis 19:13