Rozłóż na czynniki , help!
Nutella: Rozłóż na czynniki :
a) W(x)=2x
4−5x
2−3x
2
W(x)=2x
4−5x
2−3x
2=x(2x
3−5x−3x)
Δ=(−5)
2−24=1
Δ=1
Δ>0
2x
3−5x−3x=(x−1)(x−
32)
W(x)=x(x−1)(x−32)
b) W(x)=2x
3+12x
2+5x+30
W(x)=2x
3+12x
2+5x+30=x
2(2x+12)+5(x+6)=............
Gdzie robię błędy? W b) nie wiem co dalej bo w nawiasach mam różne liczby..
21 lis 17:16
Janek191:
b) W(x) = 2 x
3 + 12 x
2 + 5 x + 30 = 2x
2*( x + 6) + 5*( x + 6) =
= ( 2 x
2 + 5)*( x + 6)
a) Przepisz poprawnie treść zadania
21 lis 17:32
Janek191:
b) W(x) = 2 x
3 + 12 x
2 + 5 x + 30 = 2x
2*( x + 6) + 5*( x + 6) =
= ( 2 x
2 + 5)*( x + 6)
a) Przepisz poprawnie treść zadania
21 lis 17:32
Janek191:
W a) pewnie powinno być
W(x) = 2 x
4 − 5 x
3 − 3 x
2 = x
2 *( 2 x
2 − 5 x − 3) = x
2* 2*( x + 0,5)*( x − 3) =
= 2 x
2*( x + 0,5)*( x − 3)
bo
Δ = (−5)
2 − 4*2*(−3) = 25 + 24 = 49 ⇒
√Δ = 7
| | 5 − 7 | | 5 + 7 | |
x = |
| = −0,5 lub x = |
| = 3 |
| | 4 | | 4 | |
21 lis 17:37
Nutella: no tak, źle przepisałam.. w b) to już nic nie da się zrobić, tak?
Dzięki za pomoc, sama trochę pomieszałam
21 lis 17:55
Janek191:
Tak, bo 2 x
2 + 5 > 0 dla dowolnej liczby x ∊ R
21 lis 18:53
Janek191:
Tak, bo 2 x
2 + 5 > 0 dla dowolnej liczby x ∊ R
21 lis 18:54