Darboux
Black_Batty: czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi własność darboux'a?

bo nie mogę tego zrozumieć wcale:( z góry
dziękuję
21 lis 16:55
wredulus:
Wlasnosc darboux ... jezeli funkcja jestciagla na jakims przedziale ... na jednym koncu
przyjmuje jakas wartosc ... na drugim inna ... to oznacza ze w tym przedziale przyjmujekazda
wartosc pomiedzy tymi wartosciami krancowymi
Innymi slowy jakkolwiek nie polaczysz te dwa punkty krzywa ... bedzie ona przebiegac przez
wszystkie punkty pomiedzy tymi punktami.
Wiem wiem... bardzo namotalem ...ale nie ma mnie przy kompie aby to na rysunku wyjasnic
21 lis 17:03
Black_Batty: nie, nie zrozumiałam, dziękuję

ale jak to sie ma w praktyce?
21 lis 17:11
Black_Batty: czy ktos pomoże?
21 lis 18:56
wredulus_pospolitus:

ok ... to ja zrobie rysunek

własnośc Darboux mowi tyle ... że jeżeli funkcja jest ciągła (w danym przedziale <a,b>) i
przyjmuje wartość f(a) = c oraz f(b) = d ... to wewnątrz tego przedziału NA PEWNO przyjmie
dowolną wartość z przedziału (c,d)
jak to rozumiemy ... spróbuj połączyć te dwie kropki jakąkolwiek krzywą łamaną (tylko to musi
być funkcja) ... tak aby nie przecieła przerywanej linii czerwonej.
Nie da się

Jakkolwiek byś nie próbowała ... to sie nie da ... i właśnie ten fakt opisuje ta
wlasność
21 lis 19:02
Black_Batty: no to rozumiem, ale nie wiem jak zastosować tą własność w zadaniach typu czy istnieje x
należący do jakiegoś przedziału że 2 do potęgi pierwiastek z x=4x, albo wykaż że równanie ma
pierwiastek w jakimś tam przedziale
21 lis 19:46
wredulus_pospolitus:
2
√x = 4x tak

a jaki przedział masz podany
21 lis 19:47
wredulus_pospolitus:
ok
2
√x = 4
x ... to akurat kiepski przyklad ... bo dla x=0 zachodzi równość

i tylko dla
niego
i też nie trzeba tutaj korzystać z własności Darboux
bo:
4
x = (2
2)
x = 2
2x
więc pytanie brzmi ... kiedy: 2
√x = 2
2x
oczywiście wtedy, gdy
√x = 2x => (ponieważ x≥0 <−−− założenie poczatkowe) x = 4x
2 =>
x*(1−4x) = 0
| | 1 | |
więc dla x=0 i dla x= |
| |
| | 4 | |
21 lis 19:50
Black_Batty: dziękuję bardzo
21 lis 20:25