zadanko
Jaś132: liczba 1*2*3*.....*2005 jest :
równA 10032005
większa niż 10032006
mniejsza niż 10032005
podzielna przez 1048576
Jak rozwiązać to zadanie wogule nie mam pomysłu. Ma może ktoś jakiś pomysł albo wie jak to
rozwiązać i pomógłby mi to byłym bardzo wdzięczny
21 lis 16:44
wredulus:
1) 2005! Na pewno jest podzielna przez 10 (bo masz chociazby 10 w tym iloczynie) wiec ostatnia
cyfra nie bedzie zadna inna cyfra jak 0
21 lis 16:46
Jaś132: sory za pomyłkę
tam jest 1003 do potęgi 2005 w każdym podpunkcie
21 lis 16:46
wredulus:
Nie bardzo rozumiem zapis 10032005
Moze chodzilo o 10032005?
21 lis 16:47
Jaś132: tak o to właśnie chodziło
21 lis 16:49
wredulus:
Co do podzelnosci ... zauwaz ze ta liczba to nic innego jak 220.
Wiec tak ... jest podzielne przez ta liczbe
21 lis 16:50
Jaś132: a te 3 pierwsze odpowiedzi ?
21 lis 16:51
wredulus:
Aco do wiekszego/mniejszego ... proponuje znalezc jak wyglada relacja nierownosci dla sredniej
arytmetycznej i geometrycznej
21 lis 16:52
Jaś132: to znaczy?
21 lis 16:53
wredulus:
Pierwsza ... nie ... uzasadnienie w pierwszej mojej odpowiedzi
Sprawdz jak wyglada srednia arytmetyczna a jak geometryczna.
21 lis 16:55
Jaś132: ale to przeciez jest iloczyn anie suma
21 lis 16:56
wredulus:
Jas ... napisz jak wyglada wzor nasrednia geometryczna a jak na srednia arytmetyczna
21 lis 16:58
Jaś132:
n√a1*a2*a3*....an geometryczna i co dalej?
21 lis 17:01
Jaś132: ?
21 lis 17:07
wredulus:
Oblicz srednia arytmetyczna ciagu 1,2,3,4,...,2005
A takze srednia geometryczna
21 lis 17:43
wredulus: Przyrownaj do siebie te srednie ... pamietajac o wstawieniu odpowiedniego znaku nierownosci
(zwiazek pomiedzy srednia arytmetyczna a geometryczna
21 lis 17:44
Mila:
a)10032005− liczba nieparzysta
2005! liczba parzysta
2005!≠10032005
b)10032005>10002005=(103)2005=106015 ta liczba ma 6015 zer,
policz ile zer ma na końcu 2005! i spróbuj oszacować i wyciągnąć wnioski do (b) i (c)
c)
d) 1048576=220=210*210=1024*1024=2*512*1024
wszystkie te czynniki występują w iloczynie 2005!, zatem
2005! jest podzielne przez 1048576
21 lis 19:22
wredulus_pospolitus:
chodzi mi o
| | 1+2+...+2005 | |
n√1*2*3*...*2005  odpowiedni znak nierowności |
| |
| | 2005 | |
n√1*2*3*...*2005 
odpowiedni znak nierowności

1003 (potęgujemy obustronnie przez n=2005
1*2*3*...*2005

odpowiedni znak nierowności

1003
2005
i teraz kwestia pozostaje ... jaki powienien być znak nierówności
21 lis 19:25
Jaś132: nie wiem jak policzyc ile zer na koncu ma liczba 2005!
21 lis 21:47
Mila: Szukaj na forum, była metoda .
21 lis 22:11