Logarytmy
Help: | | x + 3 | |
1.Wyznacz dziedzinę oraz miejsca zerowe funkcji f(x)=log0,4 |
| . |
| | 6 − x | |
2. Rozwiąż równanie log
2(3 − 2 log
9 x) = 1
3. Dla jakiej wartości parametru a równanie 2x
2 + 2x − log
2 a = 0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie?
21 lis 16:42
21 lis 16:47
Kaja: 2.zał. 3−2log
9x>0 i x>0
log
9x
2<3
log
9x
2<log
99
3
x
2<9
3
x
2−9
3<0
(x−27)(x+27)<0
x∊(−27;27)
zatem x∊(0;27)
log
2(3−2log
9x)=1
2
1=3−2log
9x
2log
9x=1
x=3
21 lis 16:51
Kaja: 3. a>0 i Δ=0
Δ=2+8log
2a
2+8log
2a=0
8log
2a=−2
a=2
−14
21 lis 16:53
Help: Dziękuję bardzo : )
21 lis 16:55