Prosze o sprawdzenie zadan z logiki
polymar: Prosze o sprawdzenie
Jeżeli a dzieli się przez 2 i a dzieli sie przez 7 to z faktu iz a nie dzieli sie przez 7
wynika iz a dzieli sie przez 3.
Myślę ze jest to prawda.
czy podana relacja jest zwrotna,symetryczna,antysymetryczna,przechodnia,relacją
porządku,relacja rownowaznosci.
X=Ia,b,c,dI R ⊂ X x X
R=I(a,a), (b.b),(c,c),(a,b),(b,a),(c,d),(d,c)I
mysle ze :
nie jest to relacja zwrotna bo brakuje (d,d)
jest symetryczna
jest przechodnia
jest antysymetryczna
nie jest relacja porzadku .....brak zwrotnosci
nie jest relacja rownowaznosci .....brak zwrotnosci
21 lis 15:03
polymar: Może ktoś to srpawdzic?
21 lis 17:38
Panko: 1. Twoja formę zdaniową rozumiem jak poniżej :
( 2Ia ⋀ 7Ia) ⇒ (¬7Ia⇒3Ia)
2. Analiza wartościowania , które psuje formę zdaniową
(1⇒0) czyli ( ( w(2Ia)=1⋀w(7Ia)=1 ) ⋀ w(¬7Ia)=1 ⋀ w(3Ia)=0 ) stąd p⋀¬p jest fałszem.
3.Odpowiedź ; wyrażenie jest tautologią
21 lis 20:44