matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ
Ola:
Rozwiąż układ równań:
1
y=
(x
2
+ 1)
2
1
t=
(y
2
+ 1)
2
1
x=
(t
2
+ 1)
2
21 lis 15:02
Panko:
Dodaj stronami i otrzymasz x
2
+y
2
+z
2
+3 =2x +2y+2z Zwiń do pełnych kwadratów i otrzymasz (x−1)
2
+(y−1)
2
+(z−1)
2
=0 Jedyną trójką rozwiązującą powyższe jest (x,y,z)=(1,1,1)
21 lis 16:26