liczba zespolona
Bartek: jak zaznaczyć taką liczbę zespoloną na płaszczyźnie gaussa ? |z−2i|=Imz
21 lis 14:08
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, czy wiesz jak narysować |z−2i|
21 lis 14:10
Bartek: najpier muszę podstawić żeby to narysować czyli za z=x+iy i wychodzi mi że x2+(y−2)2= −y2
21 lis 14:12
wredulus: Moze juz mam skleroze ale czy ImZ nie jest przypadkiem rowne y.
21 lis 14:16
Bartek: kurde ze znakami się pomyliłem

juz wszystko jest dobrze dzięki bardzo !
21 lis 14:18
Bartek: tak Imz=y masz rację
21 lis 14:18
Trivial:

x
2 + (y−2)
2 = y
2
x
2 − 4y + 4 = 0
y =
14x
2 + 1
21 lis 15:55