ciągi
oleee: Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich
wyrazów wynosi 105, siódmy wyraz jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz oraz liczbę wyrazów tego
ciągu.
proszę o jakieś nakierowanie, co z czym zjeść
21 lis 13:33
irena_1:
a1=a
a7=a+6r=30
a=30−6r
a2=a+r=30−5r
30−6r+30−5r=27
60−11r=27
11r=33
r=3
a=30−6*3=30−18=12
a1=12
r=3
an−1+an=105
a+(n−2)*r+a+(n−1)*r=105
2a+(2n−3)*r=105
2*12+3(2n−3)=105
3(2n−3)=81
2n−3=27
2n=30
n=15
21 lis 13:45
oleee: a+(n−2)*r+a+(n−1)*r=105
można wyjaśnić?
21 lis 13:56
irena_1:
Suma dwóch ostatnich jest równa 105.
an=a1+(n−1)*r=a+r(n−1)
an−1=a1+(n−1−1)*r=a+r(n−2)
21 lis 14:08