Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia (wielomiany)
Zielen:
1) P(x) = x
2006 + x
1002 − 1 ; Q(x) = x
4 + 1
2) P(x) = x
444 + x
111 + x − 1 ; Q(x) = (x
2 + 1)
2
Wiem, że reszta może być maksymalnie 3−go stopnia, ale nie mogę wpaść jak się za to zabrać.
Prosiłbym o jakąś pomoc
21 lis 12:55
Kamix: Skorzystaj z twierdzenia o reszcie z dzielenia wielomianu.
R=W(a)
1)R=W(−1), podstawiam −1 w miejsce x, pamiętając, że gdy wykładnik potęgi jest parzysty to
zżera on minusa, gdy jest nieparzysty to minus zostaje, w przykładzie 1 akurat każda potęga
jest parzysta.
R(x)=1+1−1=1
2)R=W(−1)
R(x)=1−1−1−1=−2
21 lis 15:08
ZKS:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − a jest równa W(a)
gdzie a ∊ R.
Kamix czyli według Ciebie w podpunkcie 1) reszta jest równa 1 a w 2) równa −2?
21 lis 16:30
Kamix: Oj chyba naciagnalem twierdzenie...
21 lis 16:53
ZKS:
Troszkę.
21 lis 16:55
Panko: 1. Tą drogą
P(x)=x1002(x1004+1) −1 =x1002( (x4)251+ 1251 )−1=x1002(x4 +1)W(x) −1
gdzie W(x) wielomian stopnia =1000=250 * 4, a jak chcesz go czyli W(x) obejrzeć z
bliska to
musisz stosować wzór an+ bn = (a+b)( ............) słuszny dla n nieparzystych .
Odpowiedź : R(x)=−1
21 lis 17:01
Zielen: Ale R(x) = −1 , ponieważ w ostatecznym zapisie wielomianu P(x), znajduje się (x4 + 1), czyli
wielomian Q(x)? No a −1 jest wtedy wyrazem wolnym.
21 lis 20:35
Panko: 1. Popatrz na twierdzenie o dzieleniu wielomianów( ekstrapolacja tw o dzieleniu z
resztą dla liczb całkowitych)
f(x)=g(x)(x4+1) +r(x) gdzie st r(x) < st (x4 +1)
tu stopień wielomianu reszty wynosi : z e r o ( wielomian stały)
21 lis 21:02
Zielen: no

mniej więcej to miałem na myśli. dziękuję

a ten drugi przykład jakoś podobnie trzeba wykombinować?
21 lis 21:09