Granica ciągu
Anka2: Granica ciągu z pierwiastkiem
| | 4 | |
(n→∞) lim |
| |
| | √n2 + 2n + 7 − √n2+1 | |
| | 4√1+2/n+7/n2+n√1+1/n2 | |
Pomnożyłam przez sprzężenie i skróciłam n, wyszło lim |
| = |
| | 2n+6 | |
a na wolframalpha wychodzi, że granica to 4. Co mam źle?
21 lis 12:29
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... skąd to 'n' przed drugim pierwiastkiem

po drugie ... (gdyby nawet było dobrze w drugiej linijce) to 4
√1 + n{1} = 4 + n
a nie 5n
21 lis 12:40
Anka2: n przed drugim pierwiastkiem wzięło się z
√n2+1 =
√n2(1+1/n2) = n
√1+1/n2, ale już
wiem gdzie mam błąd. Nie pomnożyłam 4 w liczniku przez oba wyrazy, tylko przez jeden. Na końcu
21 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
najpierw dzielisz przez 'n' licznik i mianownik
dopiero wtedy 'usuwasz' 'zerowe elementy' w tej granicy
21 lis 12:47