proszeeee o pomoc, pilne! :)
olka: Prosze o rozwiązanie przykładów :
| | n2+2n−1 | |
1. lim ( |
| )3+n |
| | n2−2 | |
2. lim
√n2−2n−n
4. zespolone. znależć pierwiastki
3√i−1
| | n+1 | |
5. Zbadać zbieznosc szeregu ∑ √ |
| |
| | n4−1 | |
| | π | |
8.narysować. rez≥(imz)2−1 |argz|≤ |
| |
| | 4 | |
bardzo dziekuje!
21 lis 12:21
wredulus_pospolitus:
nie masz za co dziękować
sama musisz je rozwiązać
a jeszcze słowo 'pilne' sugeruje, że studentka obecnie pisze kolo i nie potrafi zrobić żadnego
z zadań
21 lis 12:24
olka: wlaśnie je rozwiazałam i chce sie upewnic co do odpowiedzi
21 lis 12:25
wredulus_pospolitus:
1) granica Eulera
2) przekształcenie "przez sprzężenie"
3) z tw. o 3 ciągach
4) wzór masz do tego
5) yyyy podajże z d'Alemberta będzie najłatwiej
6) z pewnością d'Alemberta
7) oszacować z góry przez szereg zbieżny
8)
21 lis 12:26
wredulus_pospolitus:
no to pisz nam jak rozwiązalaś ... sprawdzimy
21 lis 12:27
olka:

1. e
2
2.−1
3.
∞
5.zbiezny
6.zbiezny
7. zbiezny
8.cos takiego
21 lis 12:33
wredulus_pospolitus:
obliczenia

a nie wyniki
w 8 na pewno nie jest to takie łatwe ... na pewno granica nie będzie prosta
21 lis 12:36
Janek191:
| | n2 − 2n − n2 | | −2n | |
2) an = √n2 − 2n − n = |
| = |
| = |
| | √n2 −2n + n | | √n2 −2n + n | |
| | − 2 | |
= |
| , więc |
| | √ 1 − 2n + 1 | |
| | − 2 | |
lim an = |
| = − 1 |
| | √ 1 − 0 + 1 | |
n →
∞
21 lis 12:39
olka: 2. zrobiłam przez sprzezenie
| | 5n | | 5n | |
3. ograniczyłam z jednej strony |
| a od góry |
| |
| | 2*3n | | 3n | |
| | 1 | |
5. zbadałam granice i wyszło lim |
| wiec porównujac z seregiem Dyrichteta α>1 |
| | nspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">{32} | |
wiec bedzie zbiezny
| | 1 | |
6. ograniczylam z jedej strony 0 a z drugiej |
| −> to obliczyłam z kryt. Cauchiego ze |
| | 3n*3 | |
jest zbiezne i skoto wiekszy jest zbiezny to ten tez bedzie
21 lis 12:43
olka: | | 1 | |
5. i wyszło mi lim |
| |
| | n3/2 | |
21 lis 12:47