to jest dobrze ?
mała kulka: czy aby dobrze zrobione to ?
y=e
2x
y=e
2x /*ln
lny=ln
ee
2x
lny=2x
21 lis 12:18
wredulus_pospolitus:
yyyy
| | ln y | |
y = |
|  coś tu nie tak  |
| | 2 | |
21 lis 12:19
wredulus_pospolitus:
tak ... dobrze (poza tą literówką)
21 lis 12:19
ICSP: | 1 | |
| * lny można to też zapisać jako ln √y |
| 2 | |
21 lis 12:20
krystek: Tak tylko mam zastrzeżenie , nie mnożymy przez log tylko mówimy
LOGARYTMUJEMY OBUSTRONNIE!
21 lis 12:20
mała kulka: a tutaj dobrze ?
y=x
2
y=x
2 / * pierwiastek
√y=
√x2
√y=|x|
x=−
√y i x=
√y

?
21 lis 12:21
wredulus_pospolitus:
Ty wyliczasz funkcję odwrotną
21 lis 12:23
mała kulka: tak wlasnie ale mistrz rozkminil co licze
21 lis 12:24
wredulus_pospolitus:
no to ostatni przyklad −−− bzduuura
funkcja y=x2 dla Df=R NIE POSIADA funkcji odwrotnej
a jeżeli masz zawężoną dziedzinę ... to wybierasz odpowiednią część wykresu
21 lis 12:29
wredulus_pospolitus:
w końcu nie może być, że: funkcja odwrotna to " taka albo taka "
21 lis 12:29
mała kulka: to jak ma byc bo kurcza wymieklem
21 lis 12:31
wredulus_pospolitus:
sprawdź jaka jest dziedzina podana w zadaniu
jeżeli brak informacji co do dziedziny to pisze się ... brak funkcji odwrotnej −−− ponieważ
funkcja w danej dziedzinie nie jest różnowartościowa
21 lis 12:34
mała kulka: pisze ze dzidzina to x<=0
21 lis 12:35
wredulus_pospolitus:
no to już widzisz ... którą wybierasz w takim razie opcję:
x=
√y czy też x=−
√y
21 lis 12:38
mała kulka: no kurde a ja wiem musze strzelac hue hue chyba x =−
√y
21 lis 12:40
wredulus_pospolitus:
nie chyba a na pewno
a dlaczego

tutaj przydałoby się, gdybyś znał wykresy funkcji i jak wygląda zaleznośc
pomiędzy funkcją f(x) a funkcja do niej odwrotną
21 lis 12:43
mała kulka: dlatego bo skoro x<=0 to gdybym wybral opcje number1 to by wyszlo przy podstawieniu pod y=4
x= 2 wiec by sie nie zgodzilo z 1 ifem
21 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
bardzo dobrze
21 lis 12:46