dziwne przeksztalcenie
mała kulka: jak to mozliwe


y= e
x−1
y=e
x−1 /*ln
lny=lne
x−1
lny=x−1
f
−1(y)=x=lny+1
jak to przejscie z 3 na 4 linie jest mozliwe ? jest na to jakis wzor czy cos , prosze o pomoc
21 lis 12:06
krystek: lne(ex−1)=x−1 z def log
21 lis 12:09
wredulus_pospolitus:
alogab = b
tak samo
loga(ab) = b*logaa = b*1 = b
21 lis 12:09
mała kulka: a kurcza samozna kunda no to wychodzi na to ze lnma podstawe e a kurna tego nei wiedzialem.
dzieki wielkie mistrze
21 lis 12:12
krystek: ln zapamiętaj ma podstawę e logeb=lnb
21 lis 12:15
mała kulka: dzieki kurczapalica wlasnie nei widzialem tego
21 lis 12:16
wredulus_pospolitus:
pamiętaj jednak ... że ln x ... to logarytm naturalny (czyli o podstawie e
1) ... ale tylko w
POLSCE

u amerykańców logarytm naturalny zapisuje się jako log x (czyli tak jak u nas logarytm
dziesiętny)
21 lis 12:16
krystek: Z ciekawości wredulus a jak odróżnić dzies od naturalnego?
21 lis 12:19
wredulus_pospolitus:
w sensie polski dziesiętny od amerykańskiego naturalnego

nie można

dlatego wszelkiego rodzaju programy matematyczne (z mathematicą na czele) wywala, że: log e
2 =
2

... ale także ln e
2 = 2
jednak, aby obliczyć dziesiętny to już trza tak jak każdy inny logarytm zapisać
21 lis 12:21
krystek: Dzięki, ja z epoki lampy naftowej i wielu rzeczy dowiaduję się . Programowania uczyłam się
na taśmach perforowanych.. Pozdrawiam
21 lis 12:28
mała kulka: o ja cie nie moge krystek bo kobita a ma nick MESKI
21 lis 12:29