oblicz ,zadanie z,,liczby wymierne powtorzenie
ADI:

u góry
14−
15−
16
na dole
18−
19−
110
pomożecie jak to zrobic ?
21 lis 11:37
21 lis 11:57
ADI: to mi nic nie daję, próbowałem do wspólnego mianownika górę i dół ale nie wychodzi mi
21 lis 12:03
krystek: Rozpisz jak liczyłaś , sprawdzimy!
21 lis 12:07
5-latek: najpierw sprowadz do wspolnego mianoownika licznik . jaki bedzie wspolny mianownik dla 4 5 6 ?
21 lis 12:12
ADI: jestem facetem jakby co u góry 520 − 420 − 16
na dole 972 − 872 − 110
to jest db ?
21 lis 12:15
krystek: Wszystkie ułamki w liczniku ,i następnie w mianowniku do wspólnego mianownika
21 lis 12:17
5-latek: Zle . Przeciez nie sprowadziles do wspolnego mianownika bo nie masz wszedzie jednakowych
Mamsz miec wszedzie jednakowe mianowniki
jeskli nie wiesz jaki ma byc wspolny mianownik to po prostu mnozysz te liczby i masz wspolny
mianownik
Wobec tego ile wynosi iloczyn 4*5*6= i to bedzie wspolny mianownik .
21 lis 12:21
5-latek: Oczywiscie dla licznika bedzie to wspolny mianownik
21 lis 12:23
ADI: 5 − latek 60 ,krystek u gory 1560 − 1260−1060
na dole 45360 − 40360 − 36360 tak ?
21 lis 12:30
5-latek: No
21 lis 12:31
krystek: Tak
21 lis 12:32
5-latek: No to czekam dalej na rozwiazanie
21 lis 12:37
ADI: u góry −760
na dole −31360 dobrze ?
21 lis 12:37
5-latek: Znowu
21 lis 12:40
ADI:
= −760 * − 36031 = 4231= 1 1131 dzięki za pomoc , zaraz pewnie dodam 2
przykład ,mam nadzieję że także pomożecie
21 lis 12:45
5-latek:
21 lis 12:46