Równania w dziedzinie zespolonej.
edek: Mam takie równanie do rozwiązania:
z4=(2+2i)4
21 lis 11:04
wredulus_pospolitus:
no i co z nim
21 lis 12:04
edek: Wiesz jak to rozwiązać w dziedzinie zespolonej?
21 lis 12:06
mała kulka: nie
21 lis 12:07
wredulus_pospolitus:
jasne ... np tak
krok 1:
wylicz ile to jest (2+2i)4
krok 2: wyznacz pierwiastki równania z4 = ... wartość która obliczysz ...
albo tak:
krok 1:
pierwszy pierwiastek to z=2+2i (logiczne)
drugi to będzie jego sprzężenie (także logiczne
trzeci i czwarty wyliczysz ze sprzężenia (2+2i)2
21 lis 12:08
ICSP: Znając jeden pierwiastek równania możemy od razu policzyć resztę ze wzoru :
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk = z1 * (cos |
| + i sin |
| ) |
| | n | | n | |
k = {0 , 1 , ... n−1}
oraz z
1 jest znanym pierwiastkiem.
21 lis 12:11
mała kulka: najpierw najlepiej wzor moveira zastosowac a potem pierwiosnki nawalac te 4
21 lis 12:13
MQ: Można też tak:
Przedstawiam 2+2i w postaci r*eiφ
z będzie równe r*ei(φ+2kπ/4)
Wybieramy te wartości k, które dadzą nam wartość argumentu z zakresu <0,2π)
21 lis 12:15
edek: Czy to będzie tak?
|z|=
√(2+2)4=16
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
ω
2=z
2(cosπ+isinπ)
| | 3π | | 3π | |
ω3=z3(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ω
4=z
4(cos2π+isin2π)
21 lis 13:40
ICSP: z = 4√(2 + 2i)4
z1 = 2 + 2i
n = 4
i teraz wstawiasz do wzoru
21 lis 13:42
edek: Acha, no to teraz to inaczej wygląda.
ω1=z1(cosπ+isinπ)
ω2=z2(cos4π+isin4π)
ω3=z3(cos6π+isin6π)
ω4=z4(cos8π+isin8π)
21 lis 13:51
ICSP: nadal źle
z
1 = 2 + 2i
| | 2π | | 2π | |
z2 = (2 + 2i) * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 4π | | 4π | |
z3 = (2 + 2i) * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 6π | | 6π | |
z4 = (2 + 2i) * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
21 lis 13:57
edek: eee.... jeżeli mam wzór:
to dlaczego po podstawieniu 2, wyszło
| | 2π | | 2π | |
z2=(2+2i)*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
a nie:
21 lis 14:07
ICSP: Gdyż, ponieważ poplątałem oznaczenia :
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk = z0 * (cos |
| + i sin |
| ) dla k ∊ {1 ; ... ; n−1} oraz znanego pierwiastka |
| | n | | 2 | |
z
0
21 lis 14:10
edek: ok, dzięki wielkie.
21 lis 14:32
edek: mam jeszcze jedno zadanie z liczb zespolonych:
√−7−24i
czyli
|z|=√−7−24 = √−17
nie widzę tego dalej, jakaś podpowiedź?
21 lis 14:46
MQ: |z|=√(−7)2+(−24)2
Arg(z)=arctg(−24/(−7))+π, bo 3 ćwiartka
21 lis 14:56
edek: toś pomógł z tym "arctg", nie można tego jakoś za pomocą sin i cos zrobić?
21 lis 15:08
ICSP: rób z definicji. Pierwiastek z liczby zesolonej jest liczbą zespoloną :
√−7 − 24i = x + yi gdzie x,y, ∊ R
Podnieś obustronnie do kwadratu i kombinuj dalej.
21 lis 15:47
Trivial:
W skrócie można zapisać:
zk = z0e2kπi/n, k = 0, 1, ..., n−1
21 lis 15:59
Mila:
skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia
z4−(2+2i)4=0⇔
(z2−(2+2i)2)*(z2+(2+2i)2)=0
(z−(2+2i))*((z+(2+2i))*(z2+4+8i−4)=0
z=2+2i lub z=−2−2i lub (z2+8i)=0
dokończ
21 lis 16:04
Trivial:
A
√z można policzyć szybko ze wzoru:
z = a + bi
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z| + a + i*sgn(b)√|z| − a) |
| | √2 | |
z = −7 − 24i
|z| =
√49 + 576 =
√625 = 25
| | 1 | | 1 | |
√−7−24i = ± |
| (√25 − 7 − i*√25 + 7) = ± |
| (√18 − i*√32) = ±(3 − 4i) |
| | √2 | | √2 | |
21 lis 16:06
Trivial:
Mila, Twój sposób jest wysoce niewydajny.
ε4 = e2πi/4 = i
z4 = (2+2i)4 ⇒
z0 = 2+2i
z1 = i*z0 = −2 + 2i
z2 = i2*z0 = −2−2i
z3 = i3*z0 = 2 − 2i.
21 lis 16:12
Mila:
2)Próba
(3−4i)
2=9−24i+16i
2=9−24i−16=−7−24i
√−7−24i=(3−4i) lub
√−7−24i=−(3−4i) =−3+4i
II sposób
√−7−24i=x+yi i x,y∊R⇔
(x+yi)
2=−7−24i
x
2+2xyi−y
2=−7−24i
x
2−y
2=−7 i
| | −12 | |
2xy=−24 ⇔xy=−12 stąd y= |
| |
| | x | |
| | −12 | |
x2−( |
| )2=−7⇔x4−144=−7x2, x2=t, t>0 |
| | x | |
t
2+7t−144=0
Δ=625
| | −7−25 | | −7+25 | |
t= |
| <0 nie odp. lub t= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
y=−4 lub y=4
z
0=3−4i
z
1=−3+4i
21 lis 16:21
ICSP: Jeżeli
x2 − y2 = a
2xy = b
to
x2 + y2 = √(x2 + y2)2 = √x4 + y4 + 2x2y2 = √x4 + y4 − 2x2y2 +4x2y2 =
= √(x2 − y2)2 + 4(xy)2 = √a2 + 4b2
√−7 − 24i
x2 − y2 = −7
xy = −12
x2 + y2 = √49 + 576 = 25
Mamy zatem
x2 + y2 = 25
x2 − y2 = −7
2x2 = 18
x2 = 9 ⇒ x = 3 v x = −3 i odpowiednio y = −4 v y = 4
Wystarczy zatem zapamiętać wzór na x2 + y2
Potem dodać stronami równania pierwsze i trzecie i od razu dostajemy x.
21 lis 16:50