rzut punktu na prostą
kokos: 1.jeśli mam znaleźć rzut punktu P na prostą −2x+ 3y−5 = 0 co mam zrobić

?
2. udowodnić że PoP=P
21 lis 02:52
Godzio:
1. Wyznaczasz prostą prostopadłą przechodzącą przez P i znajdujesz punkt przecięcia się obu
prostych, i masz rzut
21 lis 04:01
Aga1.: Podaj współrzędne punktu P.
21 lis 09:18
AS: Struktura rozwiązania
Wyznaczyć współrzędne rzutu punktu P(xo,yo,zo) na płaszczyznę
daną równaniem A*x + B* y + C*z + D = 0
Punkt
P(xo,yo,zo) P(2,3,4)
Płaszczyzna
A*x + B* y + C*z + D = 0 3x – 2y – z + 11 = 0
Napisać równanie prostej prostopadłej przez punkt P
(x – xo)/A = (y – yo)/B = (z – zo)/C = t
(x – 2)/3 = (y – 3)/(–2) = (z – 4)/(–1) = t
lub w postaci parametrycznej
x = xo + A*t , y = yo + B*t , z = zo + C*t
x = 2 + 3*t , y = 3 – 2*t , z = 4 – t
Wstawić (x,y,z) do równania płaszczyzny i obliczyć t
3*(2 + 3*t) – 2*(3 – 2*t) – (4 – t) + 11 = 0 => t = –1/2
Wyliczyć współrzędne x,y i z.
x = 2 – 3/2 = 1/2 , y = 3 + 1 = 4 , z = 4 + 1/2 = 9/2
21 lis 11:22
AS: Poprawka w temacie
Wyznaczyć współrzędne rzutu prostopadłego punktu P(xo,yo,zo) na prostą daną równaniem
x = a + k1*t , y = b + k2*t , z = c + k3*t
Punkt:
P(xo,yo,zo) P(5,7,8)
Prosta:
x = a + k1*t , y = b + k2*t , z = c + k3*t
x = 2 + 4*t , y = 1 + t , z = 3 + 2*t
Wektor normalny:
w = [k1,k2,k3] w = [4,1,2]
Równanie płaszczyzny:
k1*x + k2*y + k3*z + D = 0 4x + y + 2z + D = 0
Wstawić xo,yo,zo i obliczyć D
4*5 + 7 + 2*8 + D = 0 => D = –43
Równanie płaszczyzny: 4x + y + 2z – 43 = 0
Do równania płaszczyzny wstawić x,y,z i obliczyć t
4*(2 + 4*t) + (1 + t) + 2*(3 + 2*t) – 43 = 0 => t = 4/3
obliczyć x,y,z
x = 2 + 4*4/3 = 22/3 , y = 1 + 4/3 = 7/3 , z = 3 + 2*4/3 = 17/3
Wynik: R(22/3 , 7/3 , 17/3)
21 lis 11:45