algebra
kronos: L to macierz przekształcenia liniowego
T=[p,q] t to translacja o wektor
wiem jak wygląda
ale jak wygląda LoT ?
| | | | | a(x+p)+c(y+q) | | | b(x+p)+d(y+q) | |
| |
L(T(X))=L | = | ? czy tak ma być ? |
| | | |
czy wychodzi to samo

?
21 lis 01:40
PW: Nie musi być to samo (na ogół nie jest). Wystarczy pokazać przykład:
1. Najpierw przesunąć o wektor [5, 0], potem obraz przekształcić przez symetrię o osi y=x.
2. Najpierw wykonać symetrię o osi y=x, a potem przesunąć o wektor [5, 0].
Rysując obraz jednego punktu P w złożeniu przekształceń opisanym w 1., a potem w 2. przekonamy
się, że nie jest to to samo.
Nie mówię, że podany przykład odpowiada macierzom z zadania, ale ilustruje stwierdzenie:
złożenie przekształceń na płaszczyźnie nie jest przemienne.
21 lis 10:53