pigor: ..., nie znam wzoru funkcji f, więc niech f(x)=ax+b , to
g(x)=a(x+7)+b ⇔ g(x)= ax+7a+b − szukany wzór funkcji g. ...
kokos:

skoro jest równoległa to wiemy że a1=a2 tak ?
dodatkowo wiemy że [ zazwyczaj gdy mówimy miejsce zerowe mamy na myśli przecięcie z osią ox]
miejsce zerowe tyczy się osi ox [ jeśli nie jest podane inaczej, w sensie np.że jest ro punkt
przecięcia z osią oy,]
f(x)=ax+b
g(x)=a(x+7)+b
bo translacja o wektor y=a(x−p)+q gdzie p i q to są współrzędne przesunięcia
T=[p,q] na osi , gdy przesuwasz funkcję w prawo, odejmujesz, gdy w lewo, dodajesz.
mam nadzieję że się nie pomyliłem... w razie błędu poprawcie mnie