prawdopodobienstwo
Emilka: Hej, pomoze mi ktos z takim zadankiem?
Poddano próbie technicznej serię 15 urządzeń technicznych. Prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że urządzenie nie będzie sprawne w czasie próby wynosi 0,2
.
Obliczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że
a) 6 telewizorów nie będzie działało,
b) co najwyżej 3 telewizory nie będą działały
21 lis 00:12
Godzio:
n = 15, k = 6, p = 0.2, 1 − p = 0.8
| | | |
P(6 jest zepsutych) = | 0.26 * 0.815 − 6 |
| | |
| | | |
P(co najwyżej 3 są zepsute) = ∑k=03 | 0.2k0.83 − k |
| | |
21 lis 00:20