.
Piotr 10: Rozwiąż nierówność x > 1 − xlog
0,53
Wyznacz największą całkowitą liczbę spełniającą to nierówność. Odpowiedź uzasadnij
po rozwiązaniu wyszło, że x∊(−
∞ ; log
1,5(0,5)
x < log
1,5(0,5)
| | log0,5 | |
log1,5(0,5)= |
| ≈ −1,67 |
| | log1,5 | |
a więc x=−2
A jak to zrobić bez użycia zamiany podstawy logarytmu ?
20 lis 23:43
Godzio:
x > log
3/20.5
Trzeba spróbować oszacować,
| | 3 | |
log3/20.5 < log3/2 |
| = 1, ale też |
| | 2 | |
log
3/20.5 < log
3/21 = 0, ale też
| | 2 | |
log3/20.5 < log3/2 |
| = −1 |
| | 3 | |
Spróbuj jakoś szacować lewą stronę
20 lis 23:55
ZKS:
Można szacować.
| | 4 | | 1 | | 2 | |
log3/2 |
| < log3/2 |
| < log3/2 |
| |
| | 9 | | 2 | | 3 | |
20 lis 23:56
Piotr 10: Bo to zadanie maturalne z Pazdro, myślisz, że mogą mi takie coś dać w maju? Chodzi mi o
przybliżenie wartości ?
20 lis 23:56
ZKS:
Przepraszam już idę.
20 lis 23:56
Godzio:
Wszystko mogą dać
ZKS nie idź

Ja zaraz idę do kolokwium się uczyć
20 lis 23:58
Piotr 10: Ok dzięki
20 lis 23:59
ZKS:
Okej to zostanę.

Też się pouczę na piątek bo mam rzeź kolokwium.
21 lis 00:00
Piotr 10: No ja może nie jak Wy, ale też jutro mam ''dzień sądu''

. 3 poprawki
21 lis 00:02
bezendu:
Z czego te poprawki ?
21 lis 00:04
ZKS:
Uuu a z czego jeśli można wiedzieć?
21 lis 00:04
Godzio:
Kiepsko ściągacie
21 lis 00:05
Eta:
U krawca ma poprawić garnitur i koszulę
21 lis 00:06
bezendu: Do studniówki ma jeszcze trochę czasu
21 lis 00:07
Piotr 10: Niemiec, polak oraz z infy, bo mam nie za fajnego kolesia
21 lis 00:07
Piotr 10: Haha byłem dzisiaj właśnie kupić garnitur
21 lis 00:08