Liczby zespolone.
edek: Takie zadanie do obliczenia:
(1+i)24
20 lis 23:27
ZKS:
(1 + i)24 = [(1 + i)2]12 = (1 + 2i − 1)12 = (2i)12 = 212 = 4096.
20 lis 23:30
K.T: a nie powinno być tak:
z =1+i
|z|=
√12+12=1
| | π | | 24π | |
z(cosπ=isin |
| )24=z24(cos24π+isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
?
20 lis 23:43
ICSP: K.T. źle przeszedłeś od postaci algebraicznej do postaci trygonometrycznej.
20 lis 23:46
K.T:
| | π | | 24π | |
z(cos2π+isin |
| )24 = z24(cos48π+isin |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
20 lis 23:56
ICSP: |z|(cosφ + isinφ)
Przy sin i cos musi stać ten sam kąt.
20 lis 23:58
20 lis 23:58
K.T: hmm, no to mi jakoś to nie wychodzi.
21 lis 00:00
ICSP: | | √2 | | √2 | |
z = 1 + i = √2 ( |
| + i * |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
czyli
Teraz szukaj takiego φ aby te dwa równania były
jednocześnie spełnione.
21 lis 00:03
K.T: No na to bym nie wpadł.
21 lis 00:11
ICSP: dalej już prosto.
21 lis 00:11
edek: Dzięki, już wiem jak to rozwiązać.
21 lis 09:43