Oblicz granice ciagów
Skubik:
lim 4n −
√16n2+6n−5
n−>
∞
lim
Te dwa zadania doprwadzają mnie do szału.
20 lis 22:47
sushi_ gg6397228:
pomnoz przez sprzężenie
20 lis 22:48
Skubik: Mnożyłem, ale nijak nie wychodzi wynik, który nam Pani na zajęciach podała ( dla pierwszego =1,
za to dla drugiego = 2), może ona źle policzyła.
20 lis 22:50
sushi_ gg6397228:
wychodzi przez spzężenie
20 lis 22:52
sushi_ gg6397228:
to sa granice
20 lis 23:00
Janek191:
| | 16n2 − ( 16 n2 + 6n − 5) | |
an = 4n − √ 16n2 + 6n − 5 = |
| = |
| | 4n + √16n2 + 6n − 5 | |
| | − 6n + 5 | | − 6 +5n | |
= |
| = |
| |
| | 4n + √16n2 + 6n − 5 | | 4 + √16 + 6n − 5n2 | |
więc
| | −6 + 0 | | − 6 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| = − |
| |
| | 4 + √16 + 0 − 0 | | 4 + 4 | | 4 | |
n→
∞
21 lis 00:13
Skubik: Dziękuję, cały czas robiłem źle bo zapominałem, że to dolne wyrażenie się czyta jako składniki
a (4n) i b (pierwiastek), nie wiem czemu mi to w głowie utkwiło tak, dzięki jeszcze raz.
21 lis 12:10