Granice ciągów
Nihilius: Hej, mam problem z zadankami z ciągów, pomożecie ?
an=(√11n2+3n+√n3−√11n2+1)15/(1,001−1/n)n
bn=n√∑k1000(1+1/n2)k
w szeregu zaczyna się od k=1 do n2
20 lis 22:39
Nihilius: up
20 lis 23:04
Godzio:
a
n →
∞ bo funkcja wykładnicza tutaj przeważa, (o ile przykład wygląda tak jak jest tu
napisany)
b
n − ciekawy muszę pomyśleć
20 lis 23:18
Nihilius: Taki był mój strzał odnośnie an ale to zadanko kolokwialne, więc pewnie trzeba jakoś to
ładnie zapisać, udowodnić
20 lis 23:20
Godzio:
| | 1 | |
...≤ n√n2 * n2000(1 + 1/n2)n2 = n√n2002 * (1 + |
| )n → 1 * 1 = 1 |
| | n2 | |
... ≥
n√n2 * 11000(1 + 1/n2) =
n√n2 + 1 → 1
Z 3 ciągów dąży do 1
20 lis 23:21
Godzio:
No to może tak :
| (√11n2 + 3n + √n3 − √11n2 + 1)15 | |
| = |
| |
| (3n+√n3−1)15 | |
| |
| | 1 | | (1.001− |
| )n(√11n2 + 3n + √n3 + √11n2 + 1)15 | | | n | |
| |
Wyciągamy "najmocniejsze" wyrażenia
| | 315 | |
( |
| )n * |
| | (1.001−1/n) * 315/2 | |
| (1+(√n3−1)/3n)15 | |
| |
| (√(11n2+ √n3)/3n + √(11n2 + 1)/3n)15 | |
I po kolei:
| 315 | | 315/2 | |
| = |
| > 1 stąd |
| (1.001−1/n) * 315/2 | | (1.001−1/n) | |
| | 315 | |
( |
| )n → ∞ |
| | (1.001−1/n) * 315/2 | |
| √n3 − 1 | | 11n2 + √n3 | | 11n2 + 1 | |
| , |
| , |
| |
| 3n | | 3n | | 3n | |
| | nk | |
wszystkie te wyrażenia dążą do 0, ponieważ wiemy, że |
| → 0 po n gdy a > 1 |
| | an | |
W granicy otrzymujemy:
20 lis 23:30
Nihilius: Dzięki stokrotne
20 lis 23:38