Problem
Piotr 10: | | 3a−2b | |
Wiadomo, że a > 0 i b < 0 i 3b2=3a2+8ab. Oblicz wartość wyrażenia |
| . |
| | a+2b | |
3b
2=3a
2+8ab
Dobrą drogą idę czy nie?
20 lis 22:36
Saizou : ja proponuję podzielić przez a2
20 lis 22:41
Nihilius: A może weź 3b2=3a2+8ab jedną zmienną jako parametr i z tego wyliczyć i podstawić do
wyrażenia
20 lis 22:42
Piotr 10: Saiozu wyznaczyłem
wstawiłem to zamiast trójki później
20 lis 22:54
Saizou : tośmy się nie zrozumieli

3b
2=3a
2+8ab /: a
2
| | b | | a | | ab | |
3( |
| )2=3( |
| )2+8 |
| |
| | a | | a | | a2 | |
20 lis 22:57
ICSP: 3b
2 = 3a
2 + 8ab
4b
2 − b
2 = 4a
2 − a
2 + 8ab
4b
2 − 4ab + a
2 = 4a
2 + 4ab + b
2
(2b − a)
2 = (2a + b)
2
(2b − a − 2a − b)(2b − a + 2a + b) = 0
itd ...
20 lis 22:59
Nihilius: I ile Ci z tego wyszło ?
20 lis 23:02
Nihilius: Nevermind, ICSP jednak lepszy sposób miał ja liczyłem z a jako parametrem i wyszło w sumie
dobrze ale liczenia sporo...
20 lis 23:04
Godzio:
3b
2 − 8ab − 3a
2 = 0, jest to funkcja zmiennej b z parametrem a
Δ = 64a
2 + 36a
2 = 100a
2 ⇒
√Δ = 10a
| | 8a + 10a | |
b1 = |
| = 3a (b2 < 0 ) |
| | 6 | |
| 3a − 2b | | 3a − 6a | | 3 | |
| = |
| = − |
| |
| a + 2b | | a + 6a | | 7 | |
20 lis 23:09
Piotr 10: 2b−a−2a−b=0 v 2b−a+2b+b=0
b−3a=0 v 3b=−a
| | −a | |
3a=b ⇒odpada v 3b=−a⇔ b= |
| |
| | 3 | |
20 lis 23:11
Piotr 10: W odpowiedzi jest, że wartość wyrażenia wynosi 11
20 lis 23:11
Saizou : Godzio a może funkcja zmiennej a z parametrem b
20 lis 23:12
ZKS:
Bo Godzio przyjął a > 0 oraz b > 0 a powinien b < 0.
20 lis 23:13
Godzio:
Nie doczytałem, myślałem, że a,b > 0
20 lis 23:14
Piotr 10: Panowie, możecie spojrzeć na post 23:11
20 lis 23:15
Godzio:
| | 8a − 10a | | 1 | |
b1 = |
| = − |
| a ⇒ a = −3b |
| | 6 | | 3 | |
20 lis 23:16
Saizou : to ja skończę moje
| | b2 | | ab | | a2 | | b | |
3 |
| −8 |
| −3 |
| =0 |
| =t t<0 |
| | a2 | | a2 | | a2 | | a | |
3t
2−8t−3=0
Δ=64+36=100
√Δ=10
20 lis 23:17
ZKS:
Godzio jak tam planujesz zaopatrzyć się w BF 4?
20 lis 23:19
Piotr 10: Już widzę błąd, eh Wy to zrobiliście w kilka minut a ja nad tym siedziałem kilka dni i nic,
dzięki za pomoc
20 lis 23:19
Godzio:
Na razie nie, za dużo nauki

Generalnie od dwóch nocy nie śpię tylko się uczę i kolejna noc
się szykuje
20 lis 23:31
ZKS:
To ja mam podobnie tylko że w tym semestrze mam prawie same projekty do robienia ale nieraz
jest też nauka.

Jak będziesz miał to pisz kiedyś się może zgadamy jak będzie
wolne albo cuś.
20 lis 23:37
Godzio:
Do 6 grudnia mam harówę później odpoczynek !
20 lis 23:39
Eta:
No to św. Mikołaj ... przyniesie Ci za to
Godzio ....
wielki wór z prezentami
20 lis 23:45
ZKS:
To jak coś pisz.

Hej
Eta.
20 lis 23:55
Godzio:
Oby, na razie pisałem już 2 kolokwia i poszły mi (nie chwaląc się) świetnie
20 lis 23:59