| 1 | ||
g4= | ||
| 81 |
| 1 | ||
q4 = | // 4√ | |
| 81 |
| 1 | ||
|q| = | ||
| 4√81 |
| 1 | ||
|q| = | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
q = | v q = − | |||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
q4 − | = 0 | |
| 81 |
| 1 | 1 | |||
(q2− | )(q2+ | ) = 0 | ||
| 9 | 9 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(q− | )(q+ | )(q2+ | ) = 0 | |||
| 3 | 3 | 9 |
| 1 | 1 | |||
q = | lub q = − | [wyrażenie z trzeciego nawiasu nigdy nie przyjmie wartości zero] | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
4√q4 = 4√ | Ponieważ q jest podniesione do parzystej potęgi dostałem |q| | |
| 81 |
| 1 | a | |||
|q| = 4√ | // Teraz prawa strona. Jest wzór : √ | = U{√a}[√b} | ||
| 81 | b |
| 4√1 | ||
|q| = | // 4√1 = 1 | |
| 4√81 |
| 1 | ||
|q| = | ||
| 4√81 |