Zbadać zbieżność szeregu
papa:
∑ 3n − 2n6n
n=0
20 lis 22:00
Krzysiek: rozpij na dwa szeregi geometryczne.
20 lis 22:05
papa: dzięki
20 lis 22:10
Wap: Mi to nie pomogło. Wg rozwiązania powinno wyjść 23, mógłby ktoś rozpisać jak to zrobić?
17 gru 00:00
Panko: ponieważ oba są zbieżne to mogę −−rozpić −−− na dwa szeregi
∑ (3/6)n −∑(2/6)n = ∑(1/2)n −∑(1/3)n
n=0 n=0 n=0 n=0
.............................................................................................
krótka wstawka jeżeli Iq I <1 ⇒ ∑ aqn = a/ ( 1−q)
n=0
to stosujemy .....................................................................
∑ (1/2)n = 1/( 1−1/2) = 2 bo a=1 q=1/2
n=0
∑(1/3)n =1/( 1−1/3) =3/2 bo a=1 q=1/3
n=0
∑(1/2)n −∑(1/3)n = 2−3/2 =1/2
n=0 n=0
17 gru 00:27