zadanko
michalina: Dwaj robotnicy wykonywali wspolnie pewna prace. Pierwszy z nich, pracujac samodzielnie,
wykonalby te prace w czasie 4 razy dluzszym, a drugi o 5 dni dluzszym. Ile dni pracowali
razem?
20 lis 21:57
pigor: ..., no to np. tak : niech
x=? − szukana liczba dni
wspólnej pracy, to z warunków zadania (... pracy)
14x +1x+5= 1x /*4x(x+5) ⇔ x+5+4x= 4(x+5) ⇔
⇔ 5x= 4x+20−5 ⇔
x= 15 − szukana
liczba dni . ...
21 lis 01:08
darus: Ewelina ma 36 lat. Ma ona dwa razy wiecej lat, niz Basia miala wtedy, gdy Ewelina miala tyla
lat, ile Basia ma teraz. Ile lat ma Basia?
21 lis 06:52
irena_1:
x− wiek Basi
36−x − różnica wieku Eweliny i Basi
Wtedy, gdy Ewelina miała x lat, Basia miała [x−(36−x)] lat
2[x−(36−x)]=36
x−36+x=18
2x=54
x=27
21 lis 07:29