Steometria
Basia: Oblicz objętość sześcianu,którego przekątna jest o 1cm wieksza od długości boku
20 lis 21:32
ICSP: Jeżeli bok oznaczymy przez a to przekątna sześcianu ma długość a√3
Zapisz równanie. Potem je rozwiąż. Otrzymane a wstawisz do wzoru na objętość i koniec zadania.
20 lis 21:33
irena_1:
a− długość krawędzi
a
√3− długość przekątnej sześcianu
a
√3=a+1
a(
√3−1)=1
a(3−1)=
√3+1
2a=
√3+1
| | 3√3+9+3√3+1 | | 6√3+10 | | 3√3+5 | |
V=a3= |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
20 lis 21:37
Bizon:
2a
2+a
2=(a+1)
2 ⇒ 3a
2−a
2−2a−1=0
2a
2−2a−1=0
Δ=4+8
√Δ=2
√3
itd
20 lis 21:39