Prosta w postaci ogolnej - geo analityczna
karol: siedzę nad takim oto zadaniem:
boki prostokąta są równoległe do osi układu współrzędnych i mają długości 5 oraz 3. jednym z
wierzchołków prostokąta jest pkt. (−1,−1) ile jest prostokątów o podanyc własnościach? napisz
równania prostych zawierających boki jednego z nich.
jak mam to zapisać?
wzor to 5x+3y=0
podstawic (−1) czyli −5 + 3y = 0
3y = 5 / :3
y = − 35
Ale nic mi z tego nie wynika...
20 lis 21:25
irena_1:

Jest 8 takich prostokątów
Boki jednego z nich to:
y=−1
y=2
x=−1
x=4
20 lis 21:43