rozłóż na czynniki wielomian
michał: W(x)=3X4+13X3−10X2
20 lis 20:59
bezendu:
x2(3x2+13x−10)
dokończ teraz już sobie poradzisz
20 lis 21:00
krystek: x2(3x2+13x−10) i teraz Δ i m zerowe
20 lis 21:00
michał: | | 2 | |
i wyszło mi x1=5 i x2= |
| i co teraz? |
| | 3 | |
20 lis 21:05
krystek: x2+bx+c=a(x−x1)(x−x2) postać iloczynowa
20 lis 21:06
michał: a dzieki niepomyslałem
20 lis 21:14
michał: a z tyłu pisze ze powinno wyjsc x2(x−5)(3x−2) a mi wychodzi x2(x−5)(x−23)
20 lis 21:18
20 lis 21:26
krystek: Nie pomyślałem
20 lis 21:26