dasda
aaa: Oblicz:
3√20 + 14√2 + 3√20−14√2
Domyślam się, że należy zastosować wzór skróconego mnożenia, ale nie mam pomysłu jak te
wyrażenia pod nawiasem rozłożyć
20 lis 20:36
aaa: pobdijam
20 lis 20:58
Panko: niech 3√20+14√2 + 3√20−14√2 =w
wtedy ogólnie (a+b)3 =a3 + b3 +3ab(a+b) =w3
co daje dla a=3√20+14√2 b=3√20−14√2 :
20+14√2 +20−14√2 +3 3√ (20+ 14√2) (20−14√2) *w=w3 i dalej
40 +33√8w=w3 i wreszcie w3−6w−40=0
Zauważ, że w(4)=0 oraz w3−6w−40=(w−4)(w2+4w+10) czyli liczba 4 jest jedynym
rzeczywistym pierwiastkiem równania w3−6w−40=0 stąd w=4
3√20+14√2 + 3√20−14√2 =4
teraz już widać, że 3√20+14√2= 2+√2 ( skąd chę? )
20 lis 21:40