równania
xxx: Czemu to równanie wychodzi mi źle? Sprawdzi mi ktoś?
Dane jest równanie z niewiadomą x: (2x + 1)(x + a) = 8 – (x – 1)(x – a). Wyznacz
wartość liczby a, dla której liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania.
(2x + 1)(x + a) = 8 – (x – 1)(x – a)
(2*2 + 1)(2 + a) = 8 − (2 − 1)(2 − a)
5(2 + a) = 7(2 − a)
10 + 5a = 14 − 7a
12a = 4 //: 12
a = 1/3
ma wyjść a = −1, ale nie wiem co źle robię
20 lis 20:26
Nienor: P=8−(2−1)(2−a)=8−(2−a)=8−2+a=6+a
20 lis 20:31
xxx: dziękuję, już mi wyszło
20 lis 20:35