v: Miejsca 0 tej funkcji...
x2 - 3√3x - 2 = 0
wiem, że trzeba obliczyć deltę /\, później x1 i x2 ale... delta mi wychodzi 35 i nie
wiem czy dobrze robie... prosze o pomoc
30 wrz 18:31
v: nie wiem też czy trzeba się jakoś pozbyć tego √3? ktoś mi może pomóc?
30 wrz 18:43
Dariusz: ahh tam jest 3√3x - 2 = 0
robisz tak:
x2 - 2 = 3√3 x Latwo zauwazyc, ze x2>2 podniesmy wszystko do kwadratu
(x2-2)2 = 27 x2
x4 - 4x2 + 4 - 27 x2 = 0
x4 - 31x2 + 4 = 0 Podstawienie t=x2
t2 - 31t + 4 = 0
Dalej robisz tak jak w rownaniach kwadratowych
30 wrz 19:05
v: Δ mi wychodzi 945

jaki jest z tego pierwiastek? prosze o szybka odp
1 paź 14:47
Jakub: Jeśli chodzi o pierwsze równanie
Δ = (-3√3)2 - 4*1*(-2) = 27+8 = 35
3√3-√35
x1 = ----------------
2
3√3+√35
x2 = ----------------
2
i tyle, nic się już z tym nie da zrobić. Co najwyżej możesz policzyć przybliżenie na
kalkulatorze.
To co zaproponował Dariusz, jest może i dobre ale na wiele ci się nie przyda, bo wyniki i
tak będą takie jak napisałem.
1 paź 15:13
Jakub: Tutaj masz podobny przykład
66
1 paź 15:16
Dariusz: Faktycznie metoda Jakuba jest krotsza, ale ja i tak uzywam zawsze podstawien w
przykladach gdzie wspolczynniki przy xach sa niewymierne, kwestia przyzwyczajenia
2 paź 21:05