zb
Mat: Proszę o sprawdzenie:
At={(x,y)∊R2 : ty=x2−1}
UAt=R2\{(x,0),x≠1 i x≠−1}
∩At=∅
20 lis 20:21
Mat: gdzie teR
up!
20 lis 21:00
Mat: up
20 lis 21:08
Mat: up
20 lis 21:21
Mat: ?
21 lis 16:10
Trivial:

Na rysunku przedstawione są przykładowe rozwiązania dla przykładowych wartości t.
Wszystkie rozwiązania zawierają punkty (−1,0), (1,0), zatem:
∩
t∊R A
t = { (−1,0), (1,0) }
| | x2−1 | |
Dla y≠0 mamy: t = |
| ← możemy opisać tak dowolny punkt (x,y), y≠0. |
| | y | |
Dla y=0 mamy: x
2−1 = 0 ⇒ x = ±1
A zatem
∪
t∊R A
t = R
2 \ { (x,0) : |x| ≠ 1 }
21 lis 16:33
Mat: Dzięki Trivial
21 lis 16:58