Zbadaj monotoniczność ciągu
Maverick: Hej, mam pytanko do zadania z ciągów,
mam dany ciąg an=n*√n2+1−n2
muszę ustalić czy jest monotoniczny, liczenie an+1−an jest bardzo czasochłonne i łatwo
się pomylić ma ktoś pomysł na inną metodę ?
20 lis 20:08
Krzysiek: | | 1 | |
an=n2/(n√n2+1+n2)= |
| |
| | √1+1/n2+1 | |
i teraz im większe 'n' tym ułamek 1/n
2 jest mniejszy i cały ułamek jest większy czyli ciąg
rosnący.
20 lis 20:15
Maverick: Dzięki zaciemnienie chwilowe miałem

Niestety im bliżej kolokwium tym częściej się one zdarzają
20 lis 20:20