Równości logarytmiczne
Podstawka: BARDZO PROSZĘ O POMOC, dalsze rozwiązanie 2logx + log(6−x2)= 0
a) Df:
1o x > 0 ⋀ 2o 6 − x2 > 0 ⇒ (√6 − x)(√6 + x) > 0 ⇒ x ∊ (−√6,√6)
1o ∩ 2o = x ∊(0,√6)
2logx + log(6−x2) = 0
logx2 + log(6−x2) = 0
logx2 + log(6−x2) = log1
logx2(6−x2) = log1
x2(6−x2) = 1
6x2 − x4 = 1
−x4 + 6x2 − 1 = 0
x2 = t , t ≥ 0
−t2 + 6t − 1 = 0
proszę o rozwiązanie dalej
20 lis 20:08
karobert: dalej Δ = 32
t1 = 3 − 2√2 > 0
t2 = 3 + 2√2 > 0
i dalej masz x1, x2, x3, x4
i sprawdzasz, który łapie się w dziedzinie
20 lis 20:41
Podstawka: a nie wystarczy podstawić tych dwóch te pod x2, wówczas wyjda nam 2 rozwiązania? ale wtedy
wychodzą pierwiastki z pierwiastków...
20 lis 21:00
sari: o to mu chodziło
z każdego t masz 2 pierwiastki (x). Rozwiązanie to te, które ∊(0,√6)
20 lis 23:35