dla jakich wartośći parametru m rówananie (2-m)x^2+(3-m)x+1=0 ma dwa rózne pierw
paweł: dla jakich wartośći parametru m rówananie (2−m)x2+(3−m)x+1=0 ma dwa rózne pierwiastki ujemne
delta>o
m≠0
x1 +x2<0
x1*x2>0
z vietea
−3+m<0
m<3
1>0
co jest zle?
20 lis 19:54
paweł: a i delta mi wyszła m2+2m+1 >0
m nalezy (−∞−1) u (−1 ∞)
20 lis 19:57
karobert: 2 − m≠0
x1 + x2 < 0
x1 * x2 > 0
20 lis 19:57
paweł: m≠2
20 lis 19:57
karobert: Δ=m2 − 2m +1 = (m + 1)2
20 lis 20:00
karobert: z delty m≠−1
20 lis 20:01
paweł: a nie czasami (m−1)2 bo jak jest (m+1) to bedzie m2+2m+1
20 lis 20:04
paweł: no to cały czas wychodzi mi to samo a wynik lezy
20 lis 20:05
karobert: z viete'a:
m∊((−∞;2) ∨ (3;+∞)) ∧ m∊(−∞;2)⇒m∊(−∞;2)
20 lis 20:07
karobert: masz rację (m − 1)2
czyli m≠1
20 lis 20:08
karobert: razem będzie (−∞; 2)\{1}
20 lis 20:09
paweł: jak liczyłeś z vietea
x1+x2= −b/a
−3+m2−m <0
m<3
a co z mianownikiem?
20 lis 20:12
paweł: wynik zgadza sie z odpowiedziami
20 lis 20:13
Pawel: Jak obliczyles
karobert: z viete'a:
m∊((−∞;2) ∨ (3;+∞)) ∧ m∊(−∞;2)⇒m∊(−∞;2)
? Bo mi tylko wychodzi (3;+∞)
20 lis 20:55
paweł: up
20 lis 22:38